KURSSIT

 

Lautanauhan kudontaa

Ajankohta: la-su 2-3.4 2022 klo 11-16

Paikka: KurssikeskusTarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki Hinta: 130€/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää tarvittavaa kurssimateriaalia sekä kahvi /tee/ kotona leivottu sämpylä.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot kurssista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Maikki Karisto, Kudonnanopettaja (KteO), Artenomi AMK, Tekstiilikonservaattori AMK.

Kurssin sisältö:

Lautanauhoja Suomen myöhäisrautakaudelta. Kerrataan lautanauhankudonnan perusteita: työohjeen lukeminen, loimen luonti, lankojen pujotus lautoihin, kutominen.

Opitaan Suomen myöhäisrautakauden lautanauhoille tyypillisten yksityiskohtien kutomista: tuppilohulpio ja lautojen puolikaskierto. Harjoitellaan lisäksi nauhakuvioiden ja kudontaohjeen piirtämistä.
Voit kutoa koriste- tai vyönauhoja esimerkiksi rautakausivaatetukseen. Nauhoista voit valmistaa myös kirjanmerkkejä, avainnauhoja tai koristeita muuhun vaatetukseen ja sisustustekstiileihin.

Syvennetään tietoja ja taitoja lautanauhan kutomisessa. Opitaan Suomen myöhäisrautakauden lautanauhoille tyypillisten yksityiskohtien kutomista: tuppilohulpio ja lautojen puolikaskierto. Harjoitellaan lisäksi nauhan päiden viimeistelyä pylväspunoksin.

Voit kutoa koriste- tai vyönauhoja esimerkiksi rautakausivaatetukseen. Nauhoista voit valmistaa myös kirjanmerkkejä, avainnauhoja tai koristeita muuhun vaatetukseen ja sisustustekstiileihin.

Kurssi sopii lautanauhan perusteet osaaville sekä aloittelijoille.

Vasen kuva: Maikki Karisto, rekonstruktio Kaarinan kirkkomäen haudan 27 karhunhammasriipuksia kannattaneesta vyönauhasta.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Nokkostapaaminen

Ajankohta: su 24.4.2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki

Tarjoilu: kahvi /tee/ kotona leivotut nokkos-sämpylät.

Tapahtuma on maksuton mutta ilmoittaudu, sillä paikkoja on rajoitettu määrä!

Me Ritu Kokkola ja Riikka Platonova, haluamme kutsua sinut tutustumaan ikivanhaan perinnetietoon nokkosesta sekä pohtimaan nokkosen tulevaisuutta. Keskustelun lomassa muokkaamme nokkosista kuitua ja nautitaan nokkosteetä ja -sämpylää.

 Tapahtumassa on tarkoitus keskustella kotimaisen nokkosen monipuolisuudesta, persoonallisuudesta ja tulevaisuudesta. Vaikka nokkonen näyttäytyy meille vaatimattomana kasvina, se antaa monipuolisesti meille tiedostaville ihmisille paljon iloa ja terveyttä. Tätä iloa haluamme jakaa ja miettiä yhdessä, mihin kaikkeen tulevaisuudessa nokkonen voi meidät johdattaa. Keskustellessa samalla muokkaamme yhdessä nokkoskuitua ja juomme nokkosteetä.

Riikka Platonova ja Ritu Kokkola avaavat keskustelua nokkosen monipuolisesta käytöstä kehruukasvina ja ravintoraaka-aineena Tarvon Perinnekäsityön kurssikeskuksessa.

Nokkosta on käytetty ravinnoksi ja rihma-aineeksi ikivanhoista ajoista lähtien eri puolilla maapalloa. Pohjoisilla seuduilla nokkonen on ainoa merkittävä luonnonvarainen kuitukasvi. Ikivanhasta kuitukasvista on kudottu kankaita, punottu köysiä sekä tehty paperia. Nokkosen varren pitkistä kuiduista saadaan hyvä massa paperin valmistukseen, kolmiulotteisiin koriste-esineisiin sekä paperiteoksiin.  

”Pohjoisilla seuduilla nokkonen on ainoa merkittävä luonnonvarainen kuitukasvi. Skandinavian vanhin nokkostekstiililöytö on Tanskasta. Fynin eteläosassa Voldoften lähellä sijaitsevasta Lusehøjn polttohautauksesta löydetyt nokkoskankaan jäännökset on ajoitettu myöhemmälle pronssikaudelle, noin 800-luvulle e.Kr. Siperian kansojen keskuudessa nokkosen käyttö tekstiilimateriaalina oli hyvin yleistä ja se jatkui elinvoimaisena 1900-luvun alkuun asti. Suomessa nokkonen oli ainoa merkittävä kotimainen kasvikuitumateriaali rautakaudelle asti, jolloin pellava alkoi vähentää sen käyttöä”, kertoo Riikka Platonova. 

Platonova on kirjoittanut hyvin kattavan tietokirjan nokkosen muokkauksesta ja historiasta. Myös kokonaan suomalaisesta luonnonvaraisesta nokkosesta valmistetun käspaikan, joka on kirjottu etupistokirjonnalla. Käspaikka on jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettu pyyheliina mutta sillä on myös henkinen ulottuvuus. 

”Käsityönä tehty nokkospaperi tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia. Sitä voidaan käyttää perinteisesti kirjoitus- ja maalauspohjana mutta paperi itsessään voi olla myös taideteos. Nokkospaperiteokset olen kuvioinut konekirjonnalla. Nokkoskasvissa on erityistä energiaa, luonnetta ja syvyyttä, jota rakastan”, kertoo tekstiilisuunnittelija Ritu Kokkola. 

Kokkolan nokkosteokset on tehty kotimaisesta nokkosen kuituselluloosasta. Osassa teoksista nokkoskuidun sideaineena on käytetty puhdasta selluloosamassaa. Myös teosten värit ovat luonnosta: krappia, sauramoa ja morsinkoa sekä nokkosen kuidun omaa väriä, joka on aluksi vihreää ja vaalenee valossa vähitellen. 

Riikka Platonova

Platonova on koulutukseltaan suomalais-ugrilaisesta kansatieteestä valmistunut filosofian maisteri, jota kiinnostaa erityisesti perinteiset tekstiilikäsityömenetelmät ja käsityön valmistaminen alusta asti omin käsin, ilman teollisuuden tuottamia materiaaleja. Hän kokee luonnonvaraisen nokkosen erittäin kiehtovaksi kuiduksi sen hyvien ominaisuuksien, ikivanhan historian ja ympäristöystävällisyyden vuoksi.

Ritu Kokkola

Kokkola valmistui tekstiilisuunnittelijaksi (AMK) vuonna 1998, ja heti seuraavana vuonna hän perusti SIRINÄ-design -yrityksensä. Jo opiskeluaikana Ritu teki päättötyönään nepalilaisista nokkoskankaista sisustuspainokangastyön luonnonvärejä käyttäen. Siitä lähtien Ritu Kokkola on työkseen suunnitellut ja valmistanut ompelemalla taidekäsityötuotteita ja kuvioi ne painamalla ja maalaamalla luonnonväreillä. Kokkola perusti vuonna 2013 Helsinkiin Tarvoon perinnekäsityön kurssikeskuksen, jossa voi oppia muun muassa kalannahan parkitsemista, kasvivärjäystä ja nokkosen muokkausta kuiduksi sekä kankaanpainoa luonnonväreillä. 

Tervetuloa Nokkostapaamiseen – Olet sydämellisesti tervetullut mukaan pohtimaan nokkosen tulevaisuudesta kanssamme.

 

 

 

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Langan kehräystä värttinällä

Ajankohta: la – su 7-8.5 2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Breik). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Maikki Karisto Kudonnanopettaja (KteO), Artenomi AMK, Tekstiilikonservaattori AMK

Kurssin sisältö:

Langan kehrääminen on kaiken tekstiilivalmistuksen äiti. Kehruu on ikivanha taito, joka tunnettiin kaikissa kulttuureissa ympäri maailman. Ensimmäiset kehruuvälineet olivat värttinöitä, mistä ovat todisteena lukemattomat arkeologiset löydöt värttinän kehristä.

Vasta 1700 – 1800 -lukujen taitteessa rukki alkoi saada jalansijaa Suomessa, mutta ei vielä syrjäyttänyt värttinällä kehruuta.

Kehräämme lankaa villakuidusta. Opit villan käsittelyä ja karstaamista sekä värttinällä kehräyksen perustaidot. Lisäksi kertaamme värttinällä kehrätyn langan kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Kurssipaikalta voit ostaa villaa. Kurssipaikalla on myös käytettävissä värttinöitä.

Voit myös tuoda mukanasi valmiiksi pestyä villaa sekä oman värttinä ja karstat.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista

Puun vuolemista

Ajankohta: la 14.5 2022 (yhden päivän kurssi) klo 11-17

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 90€/ henkilö / sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Joona Frangén, käsityöläinen

Kurssin sisältö:

Opit puun vuolemisen perustaidot ja käyttämään sekä huoltamaan tyypillisimpiä työkaluja. Opit hyödyntämään Suomen luonnon tarjoamaa laajaa materiaalikirjoa.

Kurssilla käydään alkuun läpi työkalujen valinta ja teroittaminen, materiaalivalinta sekä oikeat ja turvalliset työtavat. Jokainen osallistuja saa valita itselleen vuolutyön, jonka haluaa toteuttaa ja sen valmistaminen suunnitellaan ja annetaan ohjausta toteutuksessa. Lahjakas vuolija voi valmistaa useammankin työn kurssipäivän puitteissa.

Kurssilta saa valmiudet vuolutöiden valmistamiseen kotioloissa. Kurssin jälkeen sinulla on ”silmää” hakea materiaalia, vaikka omasta kotimetsästä eri töiden tarpeisiin. Osaat valmistella puun varsinaista vuolua varten, ja omaehtoisesti suunnitella ja valmistaa erilaisia vuolutöitä.

 

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Kalannikamahelmien valmistusta

Ajankohta: la 21.5 2022 (yhden päivän kurssi) klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 90 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).  Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Minna Moshnikoff, kolttasaamelainen käsityöharrastaja ja videobloggaaja.

Kurssin sisältö:

Kolttasaamelaiset ovat käyttäneet lasihelmien lisäksi käsitöidensä koristeena kalannikamia. Nikamien käyttäminen oli unohduksissa monta vuosikymmentä ja taito ehti jo lähes kadota – onneksi se saatiin elvytettyä. Kalannikamahelmiä voi käyttää modernisti myös korujen materiaalina. Niistä voi tehdä esimerkiksi kaula- tai korvakoruja. Kurssilla opit, miten kalan selkäruodosta erotellaan nikamat helmiksi ja miten ne puhdistetaan käyttökuntoon. Kokeilemme myös nikamien värjäämistä luonnonväreillä. Lisäksi saat ideoita kalannikamien käyttämiseen koruissa.

Kurssiin sisältyy kalannikamat ja väriaineet.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Kalannahan parkitsemista 1.

Ajankohta: la-su 11-12.6 2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista, tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Ritu Kokkola Tekstiilisuunnittelija (AMK).

Kurssin sisältö:

Opit kalannahkojen parkitsemistavat. Kaikki kalannahat voidaan parkita. Käytämme kurssilla niitä kaloja mitä on saatavilla sillä hetkellä. Halutessasi voit tuoda mukanasi kalannahkoja (pakasta ne kurssipäivään asti).

Opit tekemään rasvaparkin kananmunista sekä kasviparkin pajun- ja kuusenkuorista.

Värjäämme nahkoja luonnonväreillä. Lopuksi suunnittelemme ja pohdimme millaisia tuotteita nahoista voisi tehdä. Kurssilla saat kattavan kurssimonisteen.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot
Etsaus raparperilla

Luonnonväreillä kankaanpainoa ja maalausta

Ajankohta: la-su 18-19.6.2022  klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Ritu Kokkola Tekstiilisuunnittelija(AMK).

Kurssin sisältö:

Tällä kurssilla opit perinteisiä tekniikoita kuvioida kangasta luonnonväreillä.

Teemme kasviväreistä (mm.sinupuu, krappi, sauramo) uuttamalla kankaanpainopastaa. Opit myös vanhan perinteisen kankaanpainotekniikan soijamaidolla ja maaväreillä (mm. umbraa, siannaa, terrakottaa). Maalaamme ja teemme kankaanpainoa eri tekniikoilla. Opit myös ruostevärjäyksen ja etsauksen raparperilla.

Käytämme pellava-, silkki ja ramikagastilkkuja joista voi myöhemmin ommella esim. kassin, sisustustyynyn (jokaiselle 6 kpl 40×40 cm palaa), Voit ottaa  halutessasi omia kankaita , kankaanpainoseuloja/ -leimasimia ym. lisäksi mukaan. 

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Täydellinen Nokkonen

Ajankohta: la-su 30-31.7.2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130€/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Tekstiilisuunnittelija (AMK) Ritu Kokkola.

Kurssin sisältö:

Tutustumme nokkoseen ja sen hyödyntämiseen.

  • Värjäämme villalankaa nokkosen lehdillä.
  • Opit tekniikan miten muokataan tuoreista nokkosista kuitua.
  • Teemme nokkosen lehdistä luonnonyrttivoidetta.
  • Kurssilla käymme läpi myös muutkin nokkosen hyötykäytöt (mm. kirvojen torjunta-aine, nokkoskäytteen tekemisen).
  • Nokkospaperin tekoa.
  • Kurssi sisältää kattavan kurssimonisteen.
Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Kalannahan parkitsemista 2.

Ajankohta: la-su 13-14.8 2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista, tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Ritu Kokkola Tekstiilisuunnittelija (AMK).

Kurssin sisältö:

Opit kalannahkojen parkitsemistavat. Kaikki kalannahat voidaan parkita. Käytämme kurssilla niitä kaloja mitä on saatavilla sillä hetkellä. Halutessasi voit tuoda mukanasi kalannahkoja (pakasta ne kurssipäivään asti).

Opit tekemään rasvaparkin kananmunista sekä kasviparkin pajun- ja kuusenkuorista.

Värjäämme nahkoja luonnonväreillä. Lopuksi suunnittelemme ja pohdimme millaisia tuotteita nahoista voisi tehdä. Kurssilla saat kattavan kurssimonisteen.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Luonnonväreillä värjäystä

Ajankohta: la-su 20-21.8. 2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Breik). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Ritu Kokkola, Tekstiilisuunnittelija (AMK)

Kurssin sisältö:

Opit luonnonväreillä värjäämisen perusteet.
Värjäämme villalankoja sekä villaa perinteisillä kasviväreillä (noin 200g/ henkilö). Opit myös runkokuituisten kankaiden (pellava, nokkonen) värjäyksen.
Teemme värikartaston värjäysohjeineen kurssilla värjätyistä lankanäytteistä.
Kurssiin sisältyy kasvivärit, apuaineet, lankaa (Voi myös tarvittassa ostaa lisää paikanpäältä tai tuoda omia lankoja). Teoriassa opit myös  helpon ja hauskan purkkivärjäyksen sekä ruostevärjäyksen.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Luonnonkosmetiikkaa

Ajankohta: la-su 3-4.9 2022 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Luonnonvaratuottaja Irene Jaakkola ja Tekstiilisuunnittelija (AMK) Ritu Kokkola.

Kurssin sisältö:

Kurssilla pääset tutustumaan luonnonkosmetiikan valmistamiseen ja luonnonyrttien hoitaviin ominaisuuksiin.Valmistetaan niistä hellivien rasvojen ja eteeristen öljyjen kera oma ihonhoitosarja.
Ensimmäisenä kurssipäivänä opetellaan tekemään turvallisesti lipeän avulla saippuaa ja toisena päivänä tehdään hoitavat yrttisalvat ja deovoide.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Indigovärjäystä hedelmäsokerin avulla

Ajankohta: la-su 17-18.9.2022 klo 11-17

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Tuija Timonen (FM)

Kurssin sisältö:

Kurssilla tutustut eri indigokasveihin ja opit värjäämään luonnonindigolla mahdollisimman ekologisesti. Kurssilla käytämme sekä kotimaista morsinkoa että ulkolaista indigoa. Halutessasi voit myös värjätä omia materiaaleja ja tehdä pienimuotoisia kokeiluja mukanasi tuomilla erilaisilla materiaaleilla.

Kurssilla opit:

Tekemään indigokyypin hedelmäsokerin avulla ja värjäämään sillä sekä saat tarvittavat tiedot kyyppivärjäyksen periaatteesta. Tutustut myös joihinkin kuviointitapoihin.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Kolttasaamelaista helmikirjontaa

Ajankohta: la-su 8-9.10 2022 klo 11-17

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokalliontie 26, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Minna Moshnikoff , kolttasaamelainen käsityöharrastaja ja videobloggaaja.

Kurssin sisältö:

Helmikirjonta on kolttasaamelaisten perinteinen koristelutapa, jossa pienet lasihelmet ommellaan koristeellisiksi kuvioiksi yleensä verkakankaalle. Eri kolttasuvuilla on ollut omat kirjontamallinsa, mutta nykyisin ne ovat sekoittuneet kaikille yhteisiksi koristemalleiksi. Helmikirjonnalla koristellaan mm. päähineet, vyöt, laukut ja erilaiset sisnatyöt.

Tällä kurssilla opit perinteisen kolttasaamelaisen helmikirjontataidon perusteet. Riippuen valitsemastasi mallista, opit esimerkiksi verkonsilmäkuvion ja kukan tekemisen niksit. Kurssiin sisältyy helmet ja kankaat yhteen pieneen työhön. Työvälineet saat lainaksi kurssin ajaksi. Kurssin aikana valmistuu pieni helmikirjottu työ, jonka voit kurssin jälkeen itse jatkaa valmiiksi – esimerkiksi kännykkäpussiksi ja kukkaroksi.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Aikaisemmat kurssit

Ekoprint – kokeilevaa kontaktivärjäystä

Ajankohta: pe-su 20-22.8 2021  pe klo 16-18 / la-su klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia. Huom! perjantai iltapäivällä valmistellaan kurssia vain kaksi tuntia.

Opettaja: Salla Hänninen

Kurssin sisältö:

Ekoprint on tekniikka, jolla siirretään kasvien värejä ja muotoja kankaalle. Tällä kurssilla painetaan selluloosakuiduille (esim. puuvilla ja pellava). Puretus eli kankaiden käsittely niin, että värit kiinnittyvät, tehdään soveltaen tekstiilitaiteilija Irit Dulmanin kehittämiä puretusreseptejä – tämä on Suomessa vielä uutta ja vähän tunnettua! Kurssilaiset tuovat omat kankaat ja kasvit sekä osan puretukseen tarvittavista aineista. Osan puretusaineista hankkii opettaja ja ne sisältyvät kurssin hintaan. Saat ennen kurssia sähköpostitse kirjeen, jossa on tarkat tiedot kurssilla tarvittavista välineistä ja materiaaleista. 

Kurssin hintaan kuuluu:

Osan kasveista ja puretusaineista. Kangas paloja mm. puuvillaa, pellavaa.

Kuvat: Salla Hänninen

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Villan tie käsityöksi

Ajankohta:

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 50 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Shea Beasley, ahvenanmaanlampaita kasvattava käsityöharrastaja

Kurssin sisältö:

Lampaista keritty villa on ekologinen, kemikaaliton, edullinen ja erittäin monipuolinen raaka-aine. Tule oppimaan miten valita sopiva villalaatu käsityötarkoituksen mukaan ja kuinka käsitellä villa lampaasta valmiiseen työhön.
Kurssilla tutustaan hieman eri lammasrotuihin ja tarkastellaan lähemmin erilaisten villatyyppien ominaisuuksia. Käytännön osiossa opetellaan villan lajittelu, pesu ja käsittely käsitöiden raaka-aineeksi oli kyseessä huovutus, kehräys tai askartelu.
Kerinnän jälkeen villa erotellaan käyttötarkoituksen mukaisesti, jolloin mitään ei mene hukkaan. Likaista, lyhyttä ja huopunutta villaa voi käyttää kasvimaalla juurimattona. Laadukas käsityövilla jakautuu vielä pitkään kehrättävään kuituun ja lyhyempään huovutus- ja askartelukuituun. Villalle on paikkansa ja on käsityön rikkautta tunnistaa mihin mikin villa soveltuu. Lisäksi lampaissa on eroja, mikä tuo mielenkiintoa ja loputtomia mahdollisuuksia hyödyntää villaa mm. rakennuseristeissä, kulutusta kestävissä sukissa ja silkinhienoissa huiveissa – vain mielikuvitus on rajana.
Shea Beasley:n SHEAPS’ -lampolan kulmakiviä ovat eläinten eettinen pito ja laadukas ruokinta, mikä näkyy iloisina eläiminä ja laadukkaana villana.Voit lukea lisää osoitteessa https://www.facebook.com/sheaps.fi/
Kurssimaksuun sisältyy 100 g villaa. Kurssikeskuksesta voi ostaa myös edullisesti raakavillaa pestynä.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Maaväriliitujen valmistusta

Ajankohta: la 9.10 2021 (yhden päivän kurssi) klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 90€/ henkilö / sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Inkeri Makkonen, Taiteilija

Kurssin sisältö:

Kurssipäivän aikana valmistat itsellesi 10 öljypastelliliitua. Tällä kurssilla käytämme maavärejä.

Päivän aikana saat tietoa öljyistä, pigmenteistä, liiduista ja maalaamisesta mahdollisimman paljon.

Öljypastellin valmistuksessa käytettävät materiaalit (30€) kuuluvat kurssin hintaan.

  • Tuo mukanasi joitakin pienehköjä maalauspohjia, joille voit liituja kokeilla. Pohjiksi sopivat esim. paksuhko paperi, pahvi, puu, kangaspohja, kovalevy, lasi, akryyli. Siis melkeinpä mikä vain. Pohja voi olla pohjustettu valmiiksi esim. gessolla, lakalla taikka erikeeper-vesi -seoksella (yksinkertaisinta on nyt tehdä seos 1/1). Päivän aikana voidaan kokeilla perunajauhopohjustustakin, joka on läpikuultava. Lasia ja akryylia ei tarvitse pohjustaa.

Liidut käyttäytyvät hyvin eri tavoin eri pohjilla.

Kuvat: Inkeri Makkonen

 

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Ristikkopunontaa

Ajankohta: la-su 6-7.11 2021  klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Maikki Karisto, Kudonnanopettaja (KteO), Artenomi AMK, Tekstiilikonservaattori AMK.

Kurssin sisältö:

Suomen myöhäisrautakaudella vaatetuksen yksityiskohtia viimeisteltiin ja koristeltiin erilaisin nauhoin, palmikoin ja punoksin. Joustavia ristikkonauhoja käytettiin esiliinojen sidontanauhoina ja palmikoita säärisiteiden sitomiseen. Pronssispiraalikoristeet- ja applikaatiot muodostettiin pujottamalla nyörejä tai punoksia pienten spiraalien läpi. Komeiden vyönauhojen – lauta- tai ristikkonauhojen – päiden hapsuista muodostettiin kauniit pylväspunokset.

Opit kurssilla Suomen arkeologisiin löytöihin perustuvia tekniikoita:

-Erilaisten palmikoiden ja punosten valmistamista

-Ristikkonauhojen punomista peukaloimalla

-Nauhojen hapsujen viimeistelyä pylväspunoksin

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Luovaa kirjontaa

Ajankohta: la-su 5-6.6 2021  klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24%. Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Break).

Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Ritu Kokkola, Tekstiilisuunnittelija (AMK) ja vierailijana tekstiilisuunnittelija Eija Zweygberg.

Kurssin sisältö:

Tämä kurssi sopii kaikille. Lähdemme liikkeelle helpoilla pistoilla. Kukin piirtää ja maalaa neulalla ja langalla omalla tyylillään.
Inspiraatiokävely: Kurssin alussa kuljemme lähimetsässä ja merenrannalla silmät ja mieli avoimina. Hahmottelemme omaa kirjonta-aihettamme.
Tutustumme kirjonnan värikkääseen ja moninaiseen maailmaan sekä persoonalliseen ilmaisuun. Opettelemme muutamia erilaisia kirjontapistoja. Leikittelemme muodoilla,  väreillä ja materiaaleilla. Tekotapa, kangas-, lanka-ja koristelumateriaalit vapaat.

 

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista Kurssiehdot

Juuripunontaa

Ajankohta: la – su 6 -7.6 2020 klo 11-16

Paikka: Tarvo, Munkkiniemi, Ritokallionpolku 7, 00330 Helsinki
Hinta: 130 €/ henkilö/ sis. alv. 24% . Opiskelijat, työttömät -10%, myös kulttuurisetelit käy maksuvälineenä (Smartum, Edenred, ePassi ja Eazy Breik). Hinta sisältää kahvi /tee/ kotona leivotut sämpylät.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot materiaaleista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettaja: Annastiina Jokitalo, tekstiilityönopettaja, saamenkäsityön artesaani

Kurssin sisältö:

Juuresta on tehty käyttöesineitä kautta ihmiskunnan historian. Kurssilla tutustutaan juureen käsityömateriaalina. Valmistetaan rannerengas oppien peruspunontatekniikat. Innostuksen ja ajan puitteissa valmistaa myös muita tuotteita. Juuri taipuu moneksi vain mielikuvitus on rajana.

Saat ennen kurssia ohjeet juurten keräämiseen. Käymme kurssin alussa myös yhdessä etsimässä sopivia juuria punontaan. Kurssiopettaja tuo jonkin verran juuria mukanaan. Kurssilla saat kattavan kurssimonisteen.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista

Taulan valmistusta taulakäävästä

Ajankohta: la 16.3 2019 ( yhden päivän kurssi) klo 11-17

Paikka: KurssikeskusTarvo, Munkkiniemi, Ritokalliontie 26, 00330 Helsinki Hinta: 90€/ henkilö/ sis. alv. 24% .Opiskelijat, työttömät -10%. Smartum kulttuurisetelit käy. Hinta sisältää tarvittavaa kurssimateriaalia sekä kahvi /tee/ kotona leivottu sämpylä vihanneksilla.

Osallistujille lähetämme tarkemmat tiedot kurssista ja tarvikkeista sekä ajo-ohjeen lähempänä kurssia.

Opettajat: Joona Frangén ja Ritu Kokkola Tekstiilisuunnittelija(AMK).

Kurssin sisältö:

Koivujen tuholaisena tunnettu taulakääpä (Fomes fomentarius) tiedetään olleen elintärkeä tulentekoväline jo noin 10 000 vuotta sitten. Vasta tulitikkujen keksiminen syrjäytti taulakäävän 1800-luvun puolivälissä. Taulaa on myös käytetty haavoihin laastarina sekä kipukohtia parantamaan.

Pääosin koivunrungoissa elävä, hevosen kaviota muistuttava taulakääpä on helppo tunnistaa. Se on päältä harmaa ja pinnaltaan kova.

Kurssilla opit tunnistamaan taulakäävän metsässä. Teemme taulaa perinteisellä menetelmällä puukkoa ja tuhkaalipeää käyttäen. Jokainen kurssilainen oppii vuolemaan taulan käävästä itse. Taulaa käytetään tulenteon apuvälineenä, mutta kurssilla opit myös tekemään säämiskämäistä taulaa jopa asusteiden raaka-aineeksi.

Osta kurssi Tai ilmoittaudu kurssille Tai kysy tästä kurssista