• Osaaminen04
 • Osaaminen01
 • Osaaminen03
 • Osaaminen02

Nokkosen muokkaus

Nokkosta pidetään vanhimpana ihmisen tuntemana kuitukasvina. Nokkoskuidut käyvät samoihin tarkoituksiin kuin pellavan kuidutkin – ”pellava” on 4000 eaa. vanha suomalais-ugrilainen sana, joka tarkoitti tuolloin nokkosta.
Nokkoskuidusta on tehty verkkoja jo kivikaudella ja myöhemmin myös vaatteita. Vielä 1700-luvulla nokkosen viljely oli yleistä koko Euroopassa ja Pohjoismaissa se oli yleisin kuitukasvi. Siitä valmistetiinkin mm. paperia. 1800- ja 1900-luvuilla sitä tuotettiin teollisesti tekstiilikuiduksi. Toinen maailmansota katkaisi tuotannon ja nokkonen jäi unohduksiin lähes puoleksi vuosisadaksi.  Nokkoskuitu oli erittäin korkealaatuista ja siitä käytettiin muinoin nimitystä "Pohjolan silkki". 
 
      
 
Nokkosen kuitupitoisuus on alhaisempi kuin pellavan, mutta siitä saadut kuidut ovat pidempiä. Kuidut ovat piilossa vahan peitossa olevassa kuorikerroksessa. Ne sijaitsevat yksittäin, eivätkä kimppuina kuten hampussa ja pellavassa. Kuorikerroksessa on vahan lisäksi liima-ainetta, mikä vaikeuttaa kuitujen muokkausta. 
Suomalaisessa nokkosessa on 3-5%  kuitua, kun taas Nepalilaisessa yli 2m pitkässä nokkosessa  on 15%, mutta sen laatu on karkeampaa. 
 
Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana Euroopassa nokkosta käytettiin korvamaan puuvillalanka. Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon, että tuhannet sodanaikaiset univormut oli kudottu nokkoslangasta. 
Nokkoskuidusta valmistetut tekstiilit ovat ekologinen vaihtoehto muiden luonnonkuitujen kuten hampun, pellavan ja luomupuuvillan ohella. Luonnonkuidut ovat yhä tärkeämmässä roolissa ympäristöystävällisten tekstiilien käytössä. Nokkoskuidun erityspiirre on, että se on ontto. Siksi nokkoskankaalla on luonnonllinen lämmöneristysominaisuus ja se ei homehdu.
 
Helpoin tapa irrottaa nokkosen kuidut on tehdä se heti keräämisen jälkeen, ennen kuin varret ehtivät puutua. Nokkoset kerätään juhannuksen jälkeen heinäkuun loppuun asti. Nokkonen katkaistaan juuresta, lehdet ja latva karsitaan. Lehdet tulee riipiä tyvestä latvaa kohti, sillä jos riipii päinvastoin, lähtevät kuidut lehtien mukana. Ontto varsi halkaistaan pienellä puukolla tai tikulla.. Kuitu irroitetaan päistäreistä vetämällä se irti tyvestä latvaan. Jos puuosa on ehtinyt kovettua, sitä voi katkomalla saada irroitettua kuidusta. Paras tekniikka syntyy vain omalla tekemisellä.  
Kuorisuikaleet voidaan heti keittää sooda-, pyykinpesuaine- tai tuhkavedessä.
Täydellisestä nokkosesta pidän kesäkursseja Tarvonsaaressa Helsingissä.
Alkavista kursseista löydät tietoa tästä Tarvonsaari kurssit.
 

Tapahtumia

 • Perinnekäsityön KURSSIT +

  2018

  Luonnonkauniissa Tarvossa, Helsingin Munkkiniemessä, on perinnekäsityön

  Lue lisää
 • EKOKAUPPA avoinna +

  TARVON EKOKAUPPA ja TYÖHUONE 

  Avoinna tiistaisin klo

  Lue lisää
 • Verkkokauppa suljettu +

  SULJETTU PÄIVITYKSEN VUOKSI

  Verkkokaupasta ei nyt voi

  Lue lisää
 • Jälleenmyyjiä +

  Ekotavaratalo Ekotin
  Verkkokauppa
   
   
  Artisaani
  Lue lisää
 • 1

Etsi sivustolta

SIRINÄ-design