• Luonnonvarit03
 • Luonnonvarit01
 • Luonnonvarit02
 • Luonnonvarit04

Luonnonvärit

LUONNONVÄREILLÄ VÄRJÄÄMINEN 
 
HISTORIAA
Ihminen on käyttänyt luonnonvärejä jo kivikaudelta saakka. Silloin luolamaalaukset maalattiin mineraaliväreillä. Tekstiilin 
ja langan varhaisin värjäystieto on Intiasta löydetty värimataralla (Rubia tincotorum) värjätty puuvillan säie, joka ajoittuu vuoteen 3000 eaa. Varhaisimpia  kirjoitettuja merkintöjä värjäysaineiden käytöstä löytyi Kiinasta ja ne ajoittuivat noin vuoteen 2600 eaa. Thebasta, Egyptistä löydetty, vuoden 400 vaiheilla laadittu papyrusteksti (Papyrus leydensis) on luultavasti vanhin värjäreiden ammattisalaisuuksia sisältävä kokoelma ja Stockholm Papyrus, kreikkalainen papyrus 200-luvulta, sisältää vanhimman tunnetun värjäysreseptin: purppuran teko-ohjeet.
 
Suomessa värjäystaito kulki vuosisatojen ajan osin suullisena perimätietona ja osin muistiin kirjoitettuina ohjeina sukupolvelta toiselle. Varhaisimmat tiedot värjärin ammatin harjoittamisesta Suomessa ovat 1500-luvulta. Tuolloin värjärit käyttivät suurimmaksi osaksi ulkomaisia tuontivärikasveja. Värit olivat aluksi kalliita, mutta vähitellen niiden käyttö levisi kansankutojienkin keskuuteen. Aina 1700- luvulle asti talonpoikien arkipuku oli luonnonvärinen. Vain varakkaimmilla oli mahdollisuus väreillä koreilla. 1800-luvun puoliväliin saakka Suomessa käytettiin melkein yksinomaan luonnosta saatuja väriaineita. Synteettisten tekstiilivärien aikakauden katsotaan alkaneen v.1857, jolloin William Parkin patentoi punaisen värin valmistusmenetelmän. Synteettisten värien yleistymisen jälkeen luonnonvärien käyttö loppui lähes kokonaan.
 
1970-luvulla kiinnostus luonnonväreihin alkoi elpymään ja on siitä asti pysynyt tasaisena käsityöläisten parissa.
Ekologisten arvojen korostuessa monilla aloilla, myös luonnonvärit ovat taas suosiossa. Pehmeät sävyt ja luontoa lempeästi kohteleva värjäys on saanut eräänlaisen ylellisyystuotteen leiman.

Tapahtumia

 • Perinnekäsityön KURSSIT +

  2018

  Luonnonkauniissa Tarvossa, Helsingin Munkkiniemessä, on perinnekäsityön

  Lue lisää
 • EKOKAUPPA avoinna +

  TARVON EKOKAUPPA ja TYÖHUONE 

  Avoinna tiistaisin klo

  Lue lisää
 • Verkkokauppa suljettu +

  SULJETTU PÄIVITYKSEN VUOKSI

  Verkkokaupasta ei nyt voi

  Lue lisää
 • Jälleenmyyjiä +

  Ekotavaratalo Ekotin
  Verkkokauppa
   
   
  Artisaani
  Lue lisää
 • 1

Etsi sivustolta

SIRINÄ-design