• Ekokankaat03
 • Ekokankaat04
 • Ekokankaat02
 • Ekokankaat01

Nokkoskangas

NOKKONEN - 

Suomessa kasvaa luonnonvaraisena kaksi nokkoslajia:

Varsinainen nokkonen (Urtica dioica) ja rautanokkonen (Urtica urens).

Nokkonen on monipuolinen kasvi josta voidaan hyödyntää koko kasvi. Varsinainen nokkonen jakautuu vielä kahdeksi alalajiksi: isonokkoseksi ja pohjannokkoseksi. Isonokkonen on levinnyt koko maahan, pohjoissuomalainen lähes poltinkarvaton pohjannokkonen kasvaa etenkin puronvarsi- ja kallionaluslehdoissa. Rautanokkonen on selvästi edellä mainittuja pienempi ja sen poltinkarvat ärsyttävät ihoa vielä voimakkaammin. Rautanokkonen on levinnyt lähes koko maahan.

   

Nokkosen kuitupitoisuus on huomattavasti alhaisempi kuin pellavan, mutta siitä saadut kuidut ovat pitempiä. Nokkosen kuidut ovat valkoisia, silkkimäisiä, taipuisia ja lujia. Lujuus paranee kastuessa.

Kuidut sijaitsevat yksittäin varren vahan peitossa olevassa kuorikerroksessa. Varren sisäkerros on puumainen ja ydin ontto. Kuidut ovat selluloosakuituja ja vähän pidempiä kuin pellavalla, n. 30 - 50 mm. Niitä on vähemmän kuin pellavassa, vain n. 3 – 5 % kasvista. Kuidut ovat taipuisia, silkkimäisiä, erittäin hienoja ja lujia. Kostuessa niiden vetolujuus kasvaa, siksi nokkosta on käytetty mm. kalanverkkoihin ja purjeisiin.

Arkeologisten löytöjen perusteella on voitu todeta, että nokkoskuitua on käytetty kalaverkkojen ja tekstiilien raaka-aineena jo kivikaudella.

 

Himalyan Allo nokkoskuitu

Allo nokkonen (Girardinia diversifolia), esiintyy mm. Aasiassa ( Nepal ), Afrikassa ja Amerikassa. Nokkonen kasvaa luonnonvaraisena ja on pitkä kasvi, joka saattaa kasvaa lähes kolmimetriseksi ja sen varsikin saattaa olla paksuudeltaan melkein kymmensenttinen. Kuitua on siis paljon enemmän kuin eurooppalaisissa nokkosissa. Kuidun muokkaus on hyvin työläs prosessi mutta lopputuloksena syntyy kaunis ja eksoottinen kangas . Koska nokkoskuitu on pitkää ja kestävää siitä onkin perinteisesti käytetty kautta aikojen kalastusverkoissa sekä makuualustakankaina. Käsityöperinnettä mm. Nepalissa on vaalittu ja kutojien asemaa parannettu. Osuuskunta-periaatteella perustettu naisten yritys on voittoa tavoittelematon organisaatio, jossa tuetaan mikroyrityksiä, syrjäytyneitä tai muita heikommassa asemassa olevia tuottajajia, jotta he voisivat parantaa elämänlaatuaan Nepalissa.SIRINÄ-design voi tarjota oikeudenmukaisen korvauksen kaikkille nokkoskankaan tuottajajille.

SIRINÄ-design:lla on oma maahantuonti Nepalista, joten näin pystyn luotettavasti seuraamaan raaka-aineen alkuperää, viljelyä ja valmistusprosessien luonnonmukaisuutta sekä tuotannon eettisyyttä.

 

Euroopan nokkoskuitu

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana Euroopassa nokkosta käytettiin korvamaan puuvillalanka. Mielenkiintoisena seikkana mainittakoon, että tuhannet sodanaikaiset univormut olivat kudottu nokkoslangasta.

Nokkoskuidusta valmistetut tekstiilit ovat ekologinen vaihtoehto muiden luonnonkuitujen kuten hamppu, pellava ja puuvilla ohella. Luonnonkuidut ovat yhä tärkeämmässä roolissa ympäristöystävällisten tekstiilien käytössä. Nokkoskuidun erityspiirre on, että se on ontto. Siksi nokkoskankaalla on luonnonllinen lämmöneristysominaisuus. Nokkosen arvo olisi syytä huomioida myös apuna maatalousalan  ongelmiin, kuten maanviljelyn ylilannoitukseen. Nokkonen on monivuotinen kasvi, joka viihtyy typpi ja ylilannoitetussa maaperässä, joten se olisi erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto, kun halutaan miettiä täysin uutta näkökulmaa Eurooppalaiseen maatalouteen.

Tapahtumia

 • Perinnekäsityön KURSSIT +

  2018

  Luonnonkauniissa Tarvossa, Helsingin Munkkiniemessä, on perinnekäsityön

  Lue lisää
 • EKOKAUPPA avoinna +

  TARVON EKOKAUPPA ja TYÖHUONE 

  Avoinna tiistaisin klo

  Lue lisää
 • Verkkokauppa suljettu +

  SULJETTU PÄIVITYKSEN VUOKSI

  Verkkokaupasta ei nyt voi

  Lue lisää
 • Jälleenmyyjiä +

  Ekotavaratalo Ekotin
  Verkkokauppa
   
   
  Artisaani
  Lue lisää
 • 1

Etsi sivustolta

SIRINÄ-design