NOKKOSEN TARINA- NÄYTTELY

NÄYTTELYT NOKKOSEN TARINASTA:

Näyttelyssä on esillä Ritu Kokkolan nokkospaperiteoksia ja Riikka Platonovan nokkostekstiilejä. Työt on valmistettu suomalaisesta luonnonvaraisesta nokkosesta. Värit ovat luonnonväreijä.

-Turun Kaupungin kirjasto 1.-31.12 2020

-Jyväskylän Suomen Käsityönmuseo 12.1-7.3 2021

-Kauppakeskus Sellon kirjastossa 2. krs. Leppävaarantie 9, Espoo 17.5-11.6 2021

Sininen

Morsinko (Isatis tinctoria) on kaksivuotinen ristikukkainen kasvi, jonka lehtiä on vuosisatojen ajan hyödynnetty sinisen indigovärin lähteenä.

Olin mukana Aalto yliopiston ja Kirsi Niinimeän kanssa testaamassa kuinka kotimaisesta Natural Indigo Finland Oy:n morsinkokyypistä saadaan hedelmäsokerin avulla sinustä väriä.

Tulokset yllättivät positiivisesti. Minua kiinnosti myös värjätä erikoiskankaita, nokkos-, banaani- ja hamppukankaita.


PeltoLuksus-hankkeen tavoitteena on, että kiertotaloutta edistävien erikoiskasvien viljely ja kulutus lisääntyy Suomessa. Hankkeessa edistetään kiertotalouden ratkaisuja erikoiskasvituotannossa erityisesti tattarin, kuminan, hampun, kvinoan ja morsingon osalta. Nämä erikoiskasvit myös itsessään edistävät ravinteiden kiertoa, sillä ne monipuolistavat viljelykierrossa yksipuolista viljanviljelyä.

  • Sinisen indigon viljelyä edistetään kartoittamalla uusia menetelmiä rikkakasvien hallintaan ja siemenkantojen merkitystä lehtisatoon. Myös erotus- ja värjäysprosessin sekä tuotteiden suunnittelun tehokkuutta ja kestävyyttä kehitetään. Lisäksi kehitetään osallistavan kuluttajuuden tuotekonsepti tekstiilialan yrittäjälle.

Hanke on Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima ja mukana on kattava joukko erikoiskasvien tutkijoita, viljelijöitä, jalostajia, käsityöyrittäjiä Aalto yliopisto, Ainasoja yhtiöt.

Uusi kankaanpainoprintti

Uuden kankaanpainoprintin suunnittelua.

Usein vuoden vaihtuessa tulee tarve suunnitella ja luoda jotain uutta. Visioida tulevaa vuotta ja myös piirtää uusia kuvioita kankaanpainoa varten. Usein mieli tarvitsee vastaanottavan mielentilan ja suotuisan ympäristön, jossa pystyy vapauttamaan ajattelunsa väljäksi. Tarvon saaren luonto on mitä parhain inspiraation lähde. Ympäristöllä on milloin rauhoittava, milloin taas innostava vaikutus.

Mutta yhtälailla kuvat voivat tulla mieleen ihan missä vain liikkuukin. Tekstiilisuunnittelu-opintojen aikana opin pitämään luonnosvihkoa aina mukana, että voin luonnostella ideoita heti kun ne pulpahtaa päähän tai näen jonkun mielenkiintoisen muodon. Rakennuspiirustus-opinnoistani olen huomannut olevan myös hyötyä graafisia kuvioita piirtäessä. Kuvattavien kohteiden koot ja niiden keskinäiset mittasuhteet voidaan selvittää mittaamalla ne jo päässä.

Tilkkuja

Ekokauppa Tarvosta löytyy persoonallisia tuotteita nokkoskankaasta. Olet sydämellisesti tervetullut katsomaan mitä SIRINÄ-design työhuonella puuhastellaan. Avoinna joka tiistai klo 10.00 – 18.00 ja muulloin sovittaessa. Nokkos-, banaani-, pellava-, hamppu- ja bambukankaisia tilkkuja pienillä hinnoilla!

Sirinä-design ompelimosta jää usein isojakin paloja kangastilkkuja.Tilkut ovat edullisia ja niistä saa ompeluun ja askarteluun hyvää materiaalia – laukkuja, pussukoita ja kortteja.